WooCommerce + Shipfunk

Shipfunkin asentaminen WooCommerceen

Päivitetty yli viikko sitten

Lataa liitännäinen / lisäosa

1. Mene: WordPressin ylläpito (yleensä: https://www.kaupannimi.fi/wp-admin/) > Lisäosat > Lisää uusi. Valitse hakusanaksi shipfunk ja klikkaa sen jälkeen asenna

2. Vaihtoehtoisesti: Voit myös ladata lisäosan linkistä https://fi.wordpress.org/plugins/shipfunk-woocommerce-shipping/ ja tämän jälkeen mennä WordPressin ylläpito (yleensä: https://www.kaupannimi.fi/wp-admin/) > Lisäosat > Lisää uusi. Valitse yläreunasta nappi "Lataa lisäosa" ja valitse koneeltasi äskeiseltä sivulta ladatun lisäosan .zip -tiedosto.

3. Asentamisen jälkeen muista aktivoida lisäosa.

Tee tarvittavat asetukset Woocommerce -lisäosaan

Sen jälkeen kun liitännäinen on aktivoitu:

1. Mene: WooCommerce > Asetukset > Toimitus.

2. Valitse Shipfunk välilehti. Kuva asetuksista:Voit suurentaa kuvaa klikkaamalla sitä

3. Asetusten konfigurointi:
    Pakolliset asetukset

Päällä/Pois – Ota käyttöön tämä toimitustapa.

API avaimet – Rekisteröidyttyäsi Shipfunkin Extranettiin löydät API avaimesi ”Tilin asetukset” osiosta ”API-avaimet” -välilehdeltä.
    API tuotantoavain – Näet tuotantoavaimesi Extranetissä vasta aktivoituasi tunnuksesi. Kentän voi jättää siihen asti tyhjäksi. Testattuasi kokoonpanoasi aktivoi tunnuksesi, lisää tuotantoavain ja vaihda testitila pois päältä.

API testiavain
    – Lisää kenttään testiavaimesi.Käytä testitilaa – Valitse tämä, mikäli haluat testata kokoonpanoasi ja käyttää testiavainta / testitilaa. Tällöin kaikki rajapintakutsut tallennetaan testiympäristöön, eikä dataa lähetetä kuljetusyhtiöille. Näet testiavaimella tehdyt lähetykset Extranetissä kun katselet sitä testinäkymässä.

Oletuspaino tuotteille – Paino on välttämätön määre toimitustapojen hintojen laskemisessa. Mikäli tuotteelle ei ole määritelty painoa käytämme asettamaasi oletuspainoa. Huomioi: Tämä voi johtaa epäsopiviin toimitustapatuloksiin ja vääristää toimituksen hintaa. Täten on erittäin suositeltavaa, että olet määritellyt jokaiselle tuotteelle oikean painon tuotteen tiedoissa.

Oletusmitat tuotteille – Kirjoita mitat muodossa: pituus x leveys x korkeus, esim. 20x10x5, voit käyttää myös desimaaleja. Mikäli tuotteelle ei ole määritelty mittoja käytämme oletusmittoja. Huomioi: Tämä voi johtaa epäsopiviin toimitustapatuloksiin ja vääristää toimituksen hintaa. Täten on erittäin suositeltavaa, että olet määritellyt jokaiselle tuotteelle oikeat mitat.

Valinnaiset asetukset
    Järjestä hinnan mukaan – Valitse tämä näyttääksesi toimitustavat asiakkaalle hinnan mukaan halvimmasta kalleimpaan.

Käytä kategorioita – Valitse tämä jos olet konfiguroinut kategoroita lähetystapoihin Shipfunkin Extranetissä.

Pakettikortin koko – Valitse missä koossa haluat pakettikortit.

Kollien tiedot manuaalisesti – Valitse tämä mikäli et halua käyttää kollien automaattista muodostamista. Täten sinun tulee syöttää jokaisen tilauksen kohdalla kollitiedot manuaalisesti. Jos jätät tämän asetuksen valitsematta kollit muodostetaan automaattisesti, jolloin toimitustapahaku toimii tarkemmin ja pakettikorttien ja seurantakoodien generointi tapahtuu helpommin ja nopeammin.

Laatikot – Jos käytät automaattista kollien muodostamista niin määrittele käyttämäsi laatikot tähän.

4. Nyt liitännäisen käyttöönotto on valmis. Näet kaupassasi Kassa-sivulla toimitustapalistauksessa Extranetissä määrittelemäsi toimitustavat ja pystyt tulostamaan osoitekortit niille tilauksille, joissa on valittuna jokin Shipfunkin toimitustavoista.

Shipfunk mahdollistaa kaksisuuntaisen liikenteen Woocommercen ja Shipfunkin extranetin välillä

Voit käsitellä kaikki tilaukset Shipfunkin extranetissä, jolloin Woocommercen päässä tilausten tila muuttuu käsitellyksi. Samalla järjestelmä uittaa seurantakoodit asiakkaan sähköpostiviesteille. Aktivoidaksesi kaksisuuntaisen liikenteen sinun tulee tehdä seuraavat muutokset Woocommerceen.

Huom! Nämä asetukset ovat valinnaisia. Lähetysten luominen ja osoitekorttien tullostaminen ei vaadi näitä asetuksia.

Huom! kaksisuuntainen liikenne toimii Shipfunk WooCommerce Shipping lisäosan versiosta 1.1.6 eteenpäin! Päivitä siis tarvittaessa lisäosa kyseiseen versioon.

Mene Woocommerce > Asetukset > Rajapinta API
Tarkista, että ”Ota käyttöön REST API” on ruksittu (tallenna muutokset).

Mene Avaimet/Sovellukset -välilehdelle. Klikkaa ”Lisää avain”.

Anna avaimelle kuvaus ja valitse listasta käyttäjä. Varmista, että ”Oikeudet” on merkitty Lue/Kirjoita” ja klikkaa ”Luo API-avain”.

Näet seuraavassa ruudussa ”Asiakkaan avaimen” ja ”Asiakkaan salasanan”.

Seuraavaksi mene Shipfunk Extranetiin ja klikkaa ”Tilin asetukset” ja sieltä Woocommerce API. Klikkaa ”Aseta tiedot”.

Aseta verkkokaupan domain -osoite ”WooCommerce-kaupan verkko-osoite” -kenttään (esimerkissä https://www.demostore.fi/index.php) ja edellisessä kohdassa Woocommercestasi saamasi ”Asiakkaan avain” ja ”Asiakkaan salasana” seuraaviin kenttiin. Klikkaa seuraavaksi molempiin alla oleviin laatikoihin ruksi (jos haluat, että tilaus ei päivity ”valmis” -tilaan Woocommercen päässä, jätä alempi laatikko ruksaamatta) ja paina ”Tallenna muutokset”. Nyt tiedot välittyvät Woocommercen ja Shipfunkin välillä reaaliaikaisesti!

Rajoitteet

• Liitännäinen ei tue useita varastosijainteja. Pakettikortteihin tulostetaan aina oletusvarastosi sijainti. Oletusvarastoasi voit muuttaa Extranetissä.

Käytä salattua yhteyttä (SSL)

On suositeltavaa, että verkkokauppasi käyttää TLS (SSL) -protokollaa suojatun yhteyden muodostamiseen rajapintojen kanssa kommunikointia varten. Tämä vähentää merkittävästi riskiä, että sinä (tai asiakkaasi) joutuisi alttiiksi esimerkiksi man-in-the-middle-hyökkäyselle.

Lisätietoa: HTTPS for WordPress

Kuinka liitännäinen toimii

Liitännäinen käyttää Shipfunkin APIa / rajapintaa.

Kun asiakas on täyttänyt osoitteensa, liitännäinen lähettää pyynnön API:llemme toimitustapoja varten. Pyyntö sisältää asiakkaan osoitteen ja ostoskorin sisällön. Järjestelmämme käyttää näitä tietoja laskeakseen tarjolla olevat toimitustavat ja -hinnat, jotka palautetaan API vastauksessa. Toimitustapavalikon yhteydessä asiakkaalle näytetään toimitustavasta lisätietoa, sekä noutopistevalikko (ellei valittu toimitustapa ole kotiinkuljetus).

Liitännäisemme ei tue WooCommercen toimitusvyöhykkeitä, koska käytännössä liitännäisemme sisältää kyseisen ominaisuuden jo itsessään. Kun pyyntö toimitustavoista lähetetään API:llemme, järjestelmä laskee automaattisesti mitkä toimitustavat ovat käytettävissä asiakkaalle asiakkaan sijainnin perusteella. Täten liitännäistä ei tarvitse määritellä erikseen tietyille toimitusvyöhykkeille, koska kaikki tämä käsitellään automaattisesti taustajärjestelmässämme.

Käyttäessäsi Woocommercen hallintapaneelia löydät ”Tilaukset” välilehdeltä ”Toimituksen tiedot – Shipfunk” ikkunan, missä pääset tulostamaan osoitekortit lähetettäville paketeille sekä toimitusta, että mahdollista palautusta varten niille tarkoitettujen linkkien kautta. Valitessasi linkin ensimmäisen kerran pääset tulostamaan pakettikortin, toisen kerran linkkiä painamalla pääset seuraamaan kyseisen toimituksen tilaa Shipfunkin palvelun avulla.

Kun asiakas hyväksyy tilauksen valittu toimitustapa (ja noutopiste) tallennetaan tilauksen metatietoihin ja tieto tilauksesta ja valitusta toimitustavasta lähetetään Shipfunkille (API kutsun avulla). Nyt tilaus on järjestelmässämme odottamassa jatkotoimenpiteitä.

Viimeinen vaihe sinulle on tarkistaa tilauksen kollitiedot ja lähettää ne painamalla lähetä nappia tilauksen tiedot sivulla. Rajapintamme palauttaa sinulle pakettikortit (ja seurantakoodit). Kollitiedot on luotu automaattisesti, jos sinulla on automaattinen kollien muodostaminen aktiivisena. Tällöin sinun ei tarvitse kuin tarkistaa kollien tiedot, tehdä mahdolliset muutokset ja hakea pakettikortit napin painalluksella.

Nyt olet valmis lähettämään tilauksen!

Tilauksen kollitiedot ja pakettikortit

Löydät tilauksen kollitiedot/asetukset ja pakettikortit kunkin tilauksen tiedoista (WooCommerce -> Tilaukset -> Klikkaa haluamasi tilauksennumero auki listalta). Tilauksen tietoihin on lisätty mahdollinen noutopiste (kuva 1) ja ”Toimituksen tiedot – Shipfunk” -ikkuna (kuva 2), jonka löydät rullaamalla sivua hieman alaspäin. Ikkuna on myös mahdollista raahata käyttöliittymässä ylemmäs.

Kyseinen ikkuna sisältää tilauksen kollitiedot ja pakettikortit/seurantakoodit, jotka haetaan rajapinnan avulla Shipfunkin järjestelmästä. Lisää tilaukselle ensin kollit (tai tarkista kollien tiedot, jos ne on muodostettu automaattisesti) ja klikkaa sen jälkeen ”Tallenna tilaus ja hae pakettikortit ja seurantakoodit” nappia, jolloin sinulle palautetaan tilauksen kolli- ja asiakastietojen pohjalta luodut pakettikortit. Klikkaa ”Pakettikortti” -linkkiä ja pakettikortti avautuu PDF-tiedostona. Halutessasi voit muokata, lisätä tai poistaa kolleja ja hakea pakettikortit uudelleen.

Kuva 1 – Noutopisteen tiedot

Kuva 2 – Tilauksen kollitiedot ja pakettikortit/seurantakoodit

Automaattinen kollien muodostaminen

Jos ”Kollien tiedot manuaalisesti” ei ole valittuna, niin liitännäinen käyttää pakettien pakkaus algoritmia, mikä laskee tuoteet käyttäjän määrittelemiin laatikoihin. Tuotteet joka eivät mahdu laatikoihin pakataan yksilöllisesti. Tätä kollitietoa käytetään kun haemme toimitustapoja Shipfunkilta. Kollitiedot takaavat hienostuneemmat toimitustapa vaihtoehdot verrattuna listaan yksittäisiä tuotteita. Automaattinen kollien luonti helpottaa myös pakettikorttien ja seurantakoodien luontia.

Jos käytät kollien tietoja manuaalisesti, niin toimitustapojen pyyntö sisältää asiakkaan ostoskorin sisällön pelkästään yksittäisinä tuotteina. Näin ollen Shipfunkin vastaus toimitustavoista ei välttämättä ole yhtä tarkka kuin kolleja käytettäessä. Myöskin jokaisen tilauksen kollitieto tulee olemaan tyhjä ja sinun on manuaalisesti määriteltävä kollit jokaisen tilaukseen, jonka jälkeen pystyt noutamaan pakettikortit ja seurantakoodit tilaukselle.

Box packer algoritmi pakkaa tuotteet laatikoihin tilavuuden perusteella. Suurimmassa osassa tapauksista pakkaustulos on hyvä, mutta algoritmi ei toki osaa pakata yhtä hyvin kuin ihminen (lisätietoa aiheesta löytyy netistä etsimällä ”Bin packing problem”). Täten tulee ymmärtää, että pakkaustulokset eivät välttämättä aina ole täysin paikkaansapitäviä.

Laatikkokokojen määrittely

1. Mene: WooCommerce > Asetukset > Toimitus > Shipfunk.

2. Sivun lopusta, valitse ’Lisää laatikko’ lisätäksesi omasi.

3. Paina ’Tallenna muutokset’.

4. Huomioi: Tarvitset näitä asetuksia vain jos käytät automaattista kollien muodostamista.

Pituus, leveys ja korkeus ovat laatikon ulkoiset mitat.
Pituus sisältä, leveys sisältä ja korkeus sisältä ovat laatikon mitat sisältä.
Laatikon paino on itse laatikon paino ja se lisätään laatikon sisällön painoon.
Kantokyky on maksimipaino minkä laatikko voi sisältää. Tähän kuuluu sekä sisällön että laatikon paino.

Kuinka kollit lasketaan automaattisesti

Box Packer algoritmi:

1. Etsii laatikot joihin tuotteet mahtuvat. (käyttää P x L x K).

2. Pakkaa kaikki tuotteet laatikoihin (tilavuuden perusteella).

3. Käyttää isointa laatikkoa johon sopii 100% tuotteista *tai* korkeimmin % pakattua laatikkoa, ja sitten palauttaa pakkaamattomat esineet takaisin (ja toistaa prosessin)

4. Tuotteet jotka eivät mahdu mihinkään laatikkoon pakataan erikseen, käyttäen tuotteen mittasuhteita.

5. Lopuksi algoritmi palauttaa kaikki pakatut laatikot.

Huomioita toimitustapojen näyttämisestä

Käyttöliittymään liittyen ota muutama asia huomioon toimitustapojen näyttämisen osalta:

• Liitännäinen voi lisätä melko paljon informaatiota toimitustapavalikkoon.Täten kassan koko valikko saattaa venyä melko pitkäksi. Varmista että käyttämäsi WooCommerce teema ei saa asioita näyttämään liian ahtaalta – näin voi käydä helposti eritoten jos valikko on liian kapea. Näin käy etenkin jos ”Laskutus-/toimitustiedot” ja ”Tilauksesi” elementit ovat vierekkäin kahdessa kolumnissa.Varmista että laskutus-/toimitustiedot ja noutopisteen valinta ovat selkeästi näkyvissä riippumatta selainikkunan leveydestä.

• Liitännäinen lisää asiakkaan sähköpostin ja puhelinnumeron pakollisiksi kentiksi toimitusosoitetietoihin kassa sivulla. Laskutustiedoista nämä kentät löytyvät oletuksena, mutta me tarvitsemme ne myös toimitustiedoissa.

Esimerkkejä:

Tarkista, että toimitusvaihtoehtojen esittäminen näyttää hyvältä teemassasi. Tässä sijoittelu näyttää selkeälle ja käyttökelpoiselle. Tilauksen tarkastelutila on tarpeeksi leveä koska teema asettaa sen laskutus- ja lähetystietojen alapuolelle.

Jos olet ottanut käyttöön toimituskulujen laskurin ostoskori sivulla, varmista että asiat näyttävät hyvältä myös siellä.

Kuinka kategorioita käytetään

Kategorioita käytetään näyttämään toimitustavat ja kaupan noutopisteet tietyissä ryhmissä toimitustapavalikossa. Voit lisätä kategorioita ja kategoriakäännöksiä Extranetissä.

Ensimmäinen kuvankaappaus näyttää toimitustapavalikon ilman kategorioita, ja toinen näyttää valikon kategorioiden kanssa.

Extranetistä löydät kategoria-asetukset

Lähetykset -> Lähettämisen asetukset -> Toimitustavat -> Kategoriat tai
Lähetykset -> Lähettämisen asetukset -> Myymälänoutopisteet -> Kategoriat

Aseta kategoriat ensin oletuskielellä eli englanniksi ja tallenna muutokset. Sen jälkeen voit lisätä jokaiselle kategorialle kielikäännökset joita verkokauppasi tukee. Asiakkaat näkevät kategoriat toimitustapavalikossa heidän omalla kielellään (koska API kutsu sisältää kielivalinnan).

Tämän jälkeen valitse yksi kategoria jokaiselle toimitustavalle alasvetovalikosta toimitustapojen valinnaisista asetuksista.

Älä unohda myymälänoutopisteitä! Voit asettaa yhden kategorian jokaiselle myymälänoutopisteelle. Samat kategoriat koskevat myös myymälänoutoja.

Kuinka tageja käytetään

Tagien avulla voidaan yhdistää tuotteita ja toimitustapoja keskenään niin, että asiakkaalle näytetään vain tietyt toimitustavat kun asiakkaalla on tietty tuote ostoskorissa. Esimerkiksi jos haluat tarjota asiakkaalle tiettyjen tuotteiden kohdalla toimitustavaksi vain myymälänoutoa. Tämä onnistuu luomalla tagi Shipfunkin Extranetissä, esimerkiksi nimellä ”vain nouto myymälästä”.

Tagi asetukset löydät Extranetistä navigoimalla:
Lähetykset -> Lähettämisen asetukset -> Myymälänoutopisteet –> Tagit, tai
Lähetykset -> Lähettämisen asetukset -> Asetukset –> Toimitustavat –> Tagit.

Huomaa, että myymälänoutopisteet ja toimitustavat käyttävät samoja tageja.

Lisää tagi ja tallenna.

Tämän jälkeen aktivoi tagi myymälänoutojen (tai muussa tapauksessa haluamasi toimitustapojen) asetuksissa:

Lopuksi lisää kyseinen tagi tuotteelle WooCommercessa. Valitse tuote tuotelistaltasi ja navigoi tuotteen ”Tuotetiedot” valikkoon, josta klikkaa ”Ominaisuudet” auki.

Klikkaa ”Lisää” -nappia, jonka jälkeen lisää ominaisuus nimellä shipfunk-tags ja arvoiksi haluamasi tagi(t), tässä tapauksessa:

vain nouto myymälästä

Mikäli tuotteella on useampia tageja tulee ne erottaa toisistaan | -merkillä (= pystyviiva), esimerkiksi:

vain nouto myymälästä|toinen tagi|kolmas tagi

Lopuksi klikkaa ”Tallenna ominaisuudet” -painiketta.

Nyt kaikki on valmista. Mikäli asiakkaalla on kyseinen tuote ostoskorissa hän näkee toimitustavoissa vain myymälänoudot (ja/tai toimitustavat) joihin kyseinen tagi on asetettu.

PHP -asetukset

Shipfunk edellyttää WooCommercessa toimiakseen palvelimelta PHP version 5.6 tai uudemman. Voit tarkistaa version WooCommercen asetuksista: ”Järjestelmän tila” -> ”Palvelinympäristö”. Palvelimen PHP-version tulee olla vähintään 5.6. Mikäli PHP-versio on 5.6 tai uudempi, voit jatkaa tämän ohjeen mukaisesti asennusprosessia. Mikäli asiakas on palvelinyhteydessä esimerkiksi ssh:lla, PHP:n version voi tarkistaa myös komennolla php -v